Çin’den Uzayda Yapay Fotosentez Atılımı
Çin Uzay İstasyonu, Dünya Dışı Yapay Fotosentez Teknolojisi İle İlerliyor
BEİJİNG, 21 Ocak (Xinhua) — Uzun vadeli dünya dışı yaşam için kritik önem taşıyan kendi kendine yeterlilik ve Dünya kaynaklarına bağımlılığın azaltılması gibi engeller, uzay keşifleri için yeni stratejilerin geliştirilmesini gerektiriyor.
Ay regoliti ve Mars atmosferindeki karbondioksit gibi kaynaklar kullanılarak oksijen ve yakıt üretimi yapılarak dünya dışı kaynaklara ulaşımın sağlanması, Dünya’ya olan bağımlılığın azaltılmasında belirleyici bir rol oynayabilir.
Çin Uzay İnsanlı İstasyonu, son zamanlarda yapay fotosentez teknolojisi üzerine deneyler gerçekleştirerek etkili karbondioksit dönüşümü ve oksijen üretimi konularında önemli bir adım attı.
Çin İnsanlı Uzay Ajansı’na göre, bu gelişme, ülkenin gelecekteki insanlı derin uzay keşif görevleri için teknik bir temel oluşturabilir.
Dünya dışı yapay fotosentez, fizyokimyasal yöntemler kullanarak karbondioksiti oksijen ve karbonlu bileşiklere dönüştüren bir süreci ifade eder. Bu yenilikçi yöntem, sahadaki kaynakları kullanarak etkili karbondioksit dönüşümü ve oksijen üretimini sağlar.
Ayrıca reaksiyonda kullanılan katalizörleri değiştirerek farklı karbondioksit indirgeme ürünleri elde etmek mümkündür. Bu ürünler arasında itici yakıt metan ve etilenin yanı sıra şeker sentezinde kullanılan formik asit bulunmaktadır.
Çin Uzay İnsanlı Ajansı’na göre, bu teknoloji, uzun vadeli uzayda yaşam ve sahadaki kaynakların kullanımı için önemli bir yetenek sunmaktadır. Çin’in uzay istasyonunda gerçekleştirilen deneylerde oksijen ve etilen üretimi başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir.